Vi har holdt kurs for hundeeiere i over 30 år, og mange kommer naturlig nok til oss når de har fått seg valp. Når du kommer på kurs med en valp er vi instruktører gjerne mest opptatt av sosialisering, forebygging av problemer og innlæring av grunnleggende ferdigheter. Alle er selvfølgelig opptatt av dette. Men det er jo du som tar med valpen hjem. Inn der hvor den tygger på inventaret, tisser og bæsjer inne og jager alt som rører seg.
“Slapp av, dette er bare en kort periode i hundens liv”, sier vi. “I den grad du skulle få noen ordentlige utfordringer med hunden din, er dette noen av de aller minste”. Og så vil vi at du skal bite tenna sammen og konsentrere deg om de viktige tingene. Sosialisering, forebygging og innlæring av viktige grunnferdigheter.
Nesten uansett hva du gjør, kommer den relativt raskt til å slutte å gjøre fra seg inne. Og motivasjonen for å jage deg rundt i huset og bruke akillesen din som tyggeleke forsvinner omtrent like fort. Men vi skjønner at det er plagsomt. Såpass plagsomt at vi skal gi deg noen konkrete tips. Og så håper vi at du forstår oss, når vi sier at dette kun er en kort, forbigående periode i hundens liv. Det kommer til å gå over. Det finnes mange ting som er mye viktigere for ditt hundehold, enn å få valpen til å slutte å oppføre seg som et dyr.
Reisen hjem til deg
Det å få en valp i hus, starter som oftest med en biltur. Du reiser til oppdretteren, putter valpen i bilen og kjører hjem.
- Det vil være en stor fordel om valpen din har kjørt litt bil fra før. Sørg for at du finner en oppdretter som prioriterer slike ting. Valpen din kommer til å oppleve fryktelig mye nytt de neste dagene. Bilkjøring trenger ikke å være en av dem, det bør den være fortrolig med allerede.
- Sørg for at valpen har møtt deg noen ganger tidligere. Det er optimalt om du allerede har hatt litt alenetid med valpen din. Gjerne en 2-3 ganger fra den var rundt fem uker gammel, da vil den oppleve at den er ute og kjører bil sammen med en den kjenner litt fra før.
- Ha med deg noen, slik at du, eller vedkommende er tilgjengelig for valpen. Den har akkurat forlatt familien sin, og det er ingen grunn til at den i tillegg skal sitte mutters alene.
- Beregn god tid. Kjør pent og legg inn pauser underveis. Sørg i det hele tatt for at det blir en rolig og trivelig tur med minst mulig stress.
Sørg for at huset er klart
Å komme hjem til deg vil sannsynligvis være helt nytt for valpen. Den skal i gang med å utforske en helt ny verden. Det siste den trenger akkurat nå er en stor velkomstkomité bestående av onkler, tanter og naboens unger.
Noen valper vil synes at alt dette er litt overveldende og bli litt satt ut. Ikke mas på den og forsøk å få den til å utforske i et høyere tempo. Det er valpen din som bestemmer hva som er riktig tempo. Det den gjør akkurat nå, er det den opplever som det mest naturlige og trygge.
Andre valper vil kaste seg inn i det og utforske fem ting av gangen. Det er ikke noe galt i det heller. Den raser rundt på skattejakt og storkoser seg fra første sekund. Det er ikke nå du skal jobbe med å få hunden til å ikke tygge på sko, lommebøker, aviser og planter. La den bare holde på. Din jobb var å ha huset klart. Alle ting den ikke skal tygge på ligger nå helt utilgjengelig. Og ikke minst, ting som kan være farlige for valpen må selvfølgelig være ryddet bort for lengst.
Hvor skal den sove?
Ta utgangspunkt i hvor den skal sove når den blir voksen. Det ene er ikke nødvendigvis noe mer riktig enn det andre. Noen sover på eget rom i egen etasje, noen på soverommet og noen i senga. Hvis hunden skal sove i et annet rom, bør du flytte en madrass eller feltseng inn i det rommet og sove der sammen med den i starten. Noe som lukter litt fra valpekassa kan være en god ting. Skal den sove inne på soverommet, men ikke i senga må du være forberedt på at den veldig gjerne vil ligge i senga sammen med deg. Den kan pipe og klynke, og hvis du ikke er godt forberedt er det fort gjort å ta den opp. Ikke noe galt med det egentlig, men det er sjelden lett å få dem ned igjen…Og hvis du har planer om å ha hunden i senga når den blir stor, kan det nok likevel være god idé og venne den til å sove ved siden av senga i starten, slik at du vet at den mestrer det hvis den skulle trenge det en gang.
Den gjør fra seg inne!
Ja, det gjør den. Og det kommer den til å gjøre en stund. Så hvis du ikke liker å få hundeavføring på gulvet må du brette opp ermene og begynne å jobbe. Valpen har absolutt ingen forutsetninger for å skjønne at dette er galt. I starten har den ikke engang full kontroll på lukkemuskulaturen sin, så den sitter plutselig bare der, lenge før den tenkt seg om.
Dette er med andre ord din jobb og ditt ansvar. Det hjelper absolutt ingen ting å skyve dette over på hunden og begynne å kjefte. Det vil kun føre til at valpen blir usikker og gjør det mer i skjul, og at du får feil fokus og hele hele prosessen tar lengre tid.
Helt overordnet er det bare to ting du kan gjøre som har reell effekt.
- Forebygge
Sørg for å få hunden ut rett før den må gjøre fra seg. Ta alltid valpen ut:
– etter at den har sovet
– etter at den har lekt/ vært veldig aktiv
– etter at den har spist eller drukket
– når den går i sirkler og snuser på gulvet
– når det er lengde siden den var ute - Lær deg å lese hunden
Etter hvert når du har kommet hunden i forkjøpet mange nok ganger, vil den begynne å si fra til deg når den vil ut. Det kan være veldig små signaler i starten. Jobben din er å følge med og respondere når valpen aktivt forteller deg at den må ut. Hvordan den sier fra blir veldig individuelt, men den kan for eksempel finne på å:
– ta blikkontakt med deg og så se på døra
– trippe litt rundt mens den piper og ser på deg
– dytter borti deg med snuten og går mot døra
– stå ved døra og vise dempende signaler
Noen hunder finner ganske raskt ut av dette, mens andre bruker lenger tid. Du kan først og fremst påvirke hvor lang tid det tar ved å være god på å lese små signaler og slippe ut valpen når den ber om det. Det er også lurt å ta med hunden ut rett etter at den har gjort fra seg inne, slik at det raskere oppstår en assosiasjon mellom det å gjøre fra seg og det å være ute.
Sjekk ut vårt online-valpekurs!Valpen dominerer oss, tøffer seg og prøver og være sjefen…
Oj, det var ikke bra. Da må du lese dette. Nøye. Gjerne flere ganger 😉
Les mer om hunder og rangorden her…
Da håper vi det var oppklart. Det finnes verken noen logikk eller forskning som understøtter at hunder har et iboende ønske om å dominere mennesker. Men valper kan være noen skikkelige plageånder likevel. Men det handler ikke og rang og lederskap, det er helt andre grunner til at valpen din er slitsom.
Men den tygger opp ting, jager oss rundt, knurrer og biter oss overalt!
Det er tre hovedgrunner til at den søte valpen driver med dette:
- Den er nysgjerrig og utforsker alt rundt seg.
- Det ”klør” i tenna og den bare må tygge på noe.
- Den trener på jakt (eller ”leker” som det også kalles).
Hvis hunden din hadde levd ute i det fri, ville det vært helt avgjørende for dens overlevelse og drive mye med alle disse tingene. Derfor kan den ha skyhøy motivasjon for dette, og det vil være veldig vanskelig for den å forstå at dette er galt på noe vis. Valpens instinkter peker den nemlig konstant i retning av at dette er meget viktig og derfor helt riktig å bruke mye energi på.
Du kan med andre ord ikke bare ”skru av” alt dette, slik at valpen din slutter å oppføre seg som en valp. Men med litt god planlegging og tilrettelegging så kan du redusere disse tingene veldig mye.
Gi den uønskede adferden en akseptabel form
Du legger ikke noe godt grunnlag for et harmonisk hundehold ved å være den tregingen som hindrer valpen din i å gjøre alt den synes er gøy. På lang sikt er det mye smartere å være den som byr på spenning og moro og viser valpen hvordan den kan oppnå det:
- Gi valpen et friområde
Bruk et rom som du sperrer av med en grind, strips sammen noen kompostgjerder eller noe annet. Har du mulighet, og det er riktig årstid er det fint å ha det ute også. Sikre det godt, slik at du kan slappe av når valpen er der. Sørg for at den ikke kan hoppe over og at det ikke er noe der den kan skade seg på der. Her kan den få ting å utforske (eller å tygge opp som det også kalles) og andre ting den synes er morsomt å holde på med. - Ikke vent til den driver deg til vanvidd
Når valpen blir slitsom setter du den i friområdet sitt med en gang. Ikke vent til du blir sint og lei. Det er altfor mange som lar valpen herje og bite så lenge de bare orker, og så flyter plutselig begeret bare over. Kanskje bare av en liten filleting. I så fall har valpen fått masse erfaring med å herje med deg eller noen andre i familien, og så får den en helt uforståelig tilbakemelding på at noe plutselig er galt. Lær deg å kjenne det igjen, og sett bort valpen mens du fremdeles er i godt humør. Du kan gjerne snakke med blid stemme når du setter den bort. Mest for din egen skyld. Hvis du ikke klarer å le og si ”Ojojoj, nå var du jammen tøysete, kom så går vi og ser om vi finner noe spennende på rommet ditt…” har du antakelig ventet for lenge. Ikke tenk på dette som en straff, og ikke gjør det til det heller. Bare ta vekk valpen når den er slitsom, enkelt og greit. - Kom valpen i forkjøpet
Slipp den ut av friområdet sitt når den er rolig. Det verste du kan gjøre er å vente til den har mast så lenge at du ikke orker mer og så slipper den ut. Da lærer den bare at det hjelper å mase, men at noen ganger virker det bare hvis man maser høylydt og lenge. Gi den nye ting når den slapper av. Tilby den å leke og tøyse litt når det passer for deg, ikke når hunden maser. - Forbered barna, valper er ikke som på Disney filmer
For mange barn blir dessverre det å få en valp i huset en gedigen nedtur. Den eneste referansen de gjerne har til valper har de sett på film eller lignende. Søte små bamser som legger seg inntil barna med store øyne og vil kose. Fortell dem at de har sylskarpe tenner. For mange barn vil det være vanskelig å forstå. Gå gjerne og besøk valpene når de er 6-7 uker gamle hos oppdretteren. Eller besøk noen andre med valp. Lær barna å oppføre seg rolig rundt valpene og la dem gjerne kjenne litt på hvordan valper kan være. - Valper er ikke særlig kosete!
Verken valper eller barn, synes det er toppen av lykke å sitte stille og bli kost med. Hva skal de med det? De har tross alt mye viktigere ting å lære seg. Det å verdsette kos er gjerne noe som utvikler seg sakte men sikkert hos de fleste hunder, gjerne over flere år. Noen valper liker å kose litt når de er ”på vei ned” og skal sove. Men ikke alle. Noen er bare overtrøtte og tygger og biter og vrir seg. Å forsøke å kose med en valp som er ”på vei opp” er helt meningsløst. - Pass på at valpen får sove i fred
Det er veldig fristende å klappe og kose på dem når de sover. Mange vil oppleve at dette er den eneste muligheten de har. Og kanskje særlig barn. Men det er utrolig stressende for hele kroppen å ikke få nok søvn. Det er viktig for hundens helse og utvikling at den får sovet nok, så sørg for at den ikke blir unødig forstyrret når den hviler. - Lær deg å aktivisere hunden
Tilby valpen oppgaver som gir den muligheten til å bruke alle sine egenskaper. De kan mye mer enn å herje, bite og jakte. Dette kan være gøy, men gir fort et forhøyet stressnivå. Sørg for at de får aktiviseringsøvelser som gir mestringsfølelse uten for mye stress. La den bruke hodet, nesa og balansen. Og tilby det når det passer for deg, ikke når valpen forsøker å mase seg til det. - Søk hjelp, men ikke tro på alt du hører
Hvis du synes oppgaven blir helt uoverkommelig, valpen skremmer deg eller barna, eller du tenker at noe er unormalt, bør du søke hjelp hos noen med erfaring. Men husk at når du er ”på felgen” er du lett bytte for de som kommer med velmenende, men dårlige råd. Særlig tips som handler om at du skal skremme valpen, eller å gjøre noe den synes er vondt, skal du være spesielt skeptisk til. Det er slett ikke sikkert at det som fungerte så fint for naboen passer for din hund. Og det kommer større og mer krevende oppgaver i hundeholdet enn å overleve valpeperioden. Din oppgave er å jobbe langsiktig og sørge for at valpen din synes at du er spennende og stoler 100% på deg når den skal i gang med å lære de tingene som virkelig er viktige. - Før logg
En av de tingene du må lære når du jobber med hund er at endringer skjer gradvis. Valpen kommer ikke bare til å plutselig slutte å være plagsom. Det endrer seg gradvis og såpass sakte at du nesten ikke merker det. Det kan være vanskelig å se fremgang, særlig hvis du er frustrert og oppgitt, og nesten umulig hvis du ikke har notert litt underveis. ”Se, nå biter den på møblene igjen”. Ja, kanskje den gjør akkurat det. Men hvor mange ganger har den gjort det i dag, sammenlignet med for to uker siden? Jo, nå gjør den det kanskje en gang annenhver dag, mens da gjorde den det minst 10 ganger om dagen…
Vi har også laget en episode på vår podcast som inneholder flere smarte tips til deg som planlegger å skaffe eller akkurat har fått en valp i hus. Du finner den her:
Det kan være ganske krevende å ha hund. Men du gjør jobben mye lettere for deg selv ved å planlegge godt og skaffe deg litt kunnskap før du får valpen i hus. Sørg for at hele familien er godt forberedt og husk at det er uendelig mye lettere å forebygge problemer enn å løse dem.
Lykke til!